Home

Over mij

Over mij

Verena Kooter

Jeugd- en gezinsprofessional & Pedagoog

Ik ben al zo lang ik mij kan herinneren geïnteresseerd in wat er in een iemand omgaat, wat diegene voelt, beweegt en wat maakt dat iemand tot bepaalde keuzes komt.  Aandacht hebben voor iemand, écht in contact komen, in zijn volledigheid ontmoeten en te zijn, maakt mij blij. 

In 2015 begon ik mijn studie Pedagogiek, de beste keuze die ik kon maken. Tot op de dag van vandaag blijf ik genieten van datgene wat toentertijd mijn drijfveer was om te kiezen voor deze studie: persoonlijke ontwikkeling bij een kind. Ondanks dat ik mij bij verschillende werkgevers hierop bleef richtten, merkte ik dat ik mij incompleet bleef voelen. Want naast werken aan persoonlijk ontwikkeling is mijn droom: vanuit verbinding, verwondering, plezier, ontspanning, kracht en mogelijkheden kinderen, jongeren en gezinnen ondersteunen. Samen, dankzij gezamenlijke inspanning, waardoor er ruimte ontstaat voor balans of datgene waar behoefte aan is. Om die reden besloot ik begin 2021 een ander pad te gaan bewandelen.

INSCHATTEN

AANSLUITEN

GEDULDIG

Focus op

innerlijke kracht

Mijn visie heeft als vertrekpunt de kerngedachte: ‘eenieder bezit van nature innerlijke kracht en wijsheid’. Als pedagoog vind ik het belangrijk dat kinderen in staat worden gesteld om te leren luisteren naar hun hart en intuïtie. Door te focussen op innerlijke kracht en wijsheid wordt de nadruk gelegd op wat een kind al wel kan. Tijdens de ondersteuning staan voor mij ontwikkeling, behoefte en eigen identiteit centraal.

 

Familie vormt de basis, vanuit daar ontstaat verbinding met het grotere systeem. Elk systeem heeft zijn eigen vorm, kleur en overtuigingen. Vanuit die gedachte wordt de ondersteuning vormgegeven. Er is ruimte voor het kind, familie, systeem en er wordt gekeken en geluisterd naar ieder zijn behoeften en vermogen.

 

Mijn interesse wordt gewekt door autisme, emotieregulatie, gedragsproblematiek (ander gedrag), hechting, hoogsensitiviteit, ontwikkelingsachterstand, trauma en systemisch werken.
Ik gun ieder kind te kunnen opgroeien in vertrouwen en veiligheid, waarbij er ruimte is voor hen als uniek individu. Ik gun eenieder balans en innerlijke tevredenheid, waardoor stralen mogelijk wordt. Met heel mijn hart draag ik met liefde bij aan dit gegeven.

Mijn werkwijze

Binnen de samenwerking met eenieder vind ik het belangrijk om iedereen als uniek persoon te zien en hen ook op deze manier te behandelen. Pas wanneer je iemand in zijn waarde laat kan er echt verbinding ontstaan. Iemand weet vaak al wat het beste voelt. Mijn rol daarin is grenzen en wensen serieus te nemen.

Ik vind het belangrijk om onderscheid te maken tussen wat een kind en het systeem zelf kan en waar ondersteuning mogelijk nodig kan zijn. Daarnaast vind ik het essentieel om een kind en zijn systeem zelf te laten ervaren en ontdekken. Van ‘fouten’ maken leert eenieder en kan er ontwikkeling plaatsvinden. Fouten noem ik graag ‘leermomenten’. 

Centrale principes tijdens de ondersteuning

– vanuit ontspanning en zonder oordeel in gesprek gaan met eenieder
– focussen op de positieve aspecten
– werken met kleine stappen, want elke stap vooruit is er één
– doel- en planmatig werken.

“Ik ben ook

maar een mens”

– Ik ben enorm dol op knuffels. Groot, klein, zacht, oud… in welke vorm dan ook. Een knuffel is voor iedereen en je bent nooit té oud of té volwassen om een vriendje bij je hebben waardoor jij je veilig voelt.

 

– Ik houd van schoonmaken en opruimen. Ik kan genieten van een schoon en opgeruimd huis. En voor mij is het cliché helemaal kloppend: een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd.

 

– Fantasie is voor mij een basisbehoefte. Ik visualiseer mijn dromen: ik stel mij voor hoe het zal zijn als het zo was: wat ik zeg, denk, voel, zie, ruik en proef. Vervolgens laat ik het los en val ik in slaap. Op deze manier ontspan ik, leg ik mijn dromen in het universum en komen er vanzelf nieuwe mogelijkheden op mijn pad.

 

– Gek van ijsjes, dat ben ik! Zomer, lente, winter, het maakt mij niet uit hoe warm of hoe koud het is: “ik heb altijd zin in een ijsje”.

 

– Mijn droom? Een hondje, oh dat zou mij zo blij maken. Een vriendje die je onvoorwaardelijk accepteert zoals je bent. Samen op avontuur, spelen, ontwikkelen en voelen…

Opleidingen en cursussen/trainingen

Pedagogiek ~ NHL Hogeschool 

Minor: Licht verstandelijke beperking

Training Eerste hulp bij werken met kinderen ~ NIBHV (2020+2021) 

Cursus Knap Lastig! ~ Nederlands Jeugdinstituut/Vereniging Balans